Stresscoaching

Forebyggelse koster langt mindre end reparation - skab en tryg kultur!Penge

De menneskelige omkostninger med stress er oftest langt højere end de økonomiske omkostninger. Menneskelige omkostninger som vi ikke regner med på regnebrættet. Nøgleordet er rettigt omhu - og det er en god fastholdelsespolitik at sætte ind med forebyggelse i tide. Ét er økonomien andet er trygheden på jobbet. Hvad sker der, hvis jeg må sygemeldes af stress, er jeg så ikke længere god nok, klog nok eller dygtig nok.. Det kan virkelig være svært at vende tilbage på jobbet efter stress. Derfor bliver sygefraværet ofte langvarigt, hvor medarbejderen vælger en ny levevej. Det gør ikke situationen lettere.

Vi har travlt i hverdagen - og med tempoknappen i bund er stress en direkte omkostning på bundlinjen. Forebyg derfor stress og fasthold dine gode medarbejdere. Når du kun helbreder, ser du ofte ikke den fulde omkostning, fordi den optræder usynligt med mistrivsel, ineffektivitet, konflikter, fejl, manglende engagement & produktivitet, som lander usynligt på bundlinjen, mens sygefravær jo ses som en direkte omkostning på bundlinjen - og i værste fald udskiftning af medarbejder.

Forebyggelse handler om at lytte til sig selv og opfange kroppens signaler? Disse signaler optræder både fysisk, psykisk og adfærdsmæssigt. Det ses forskelligt på hver enkelt person. Over- og underspisning er ofte tegn på stress-spisning - og kan være det eneste synlige tegn. Holder vi pause eller spiser vi mens vi arbejder eller springer vi igen frokostpausen over - og sker det uanset om der er travlt eller ej? Det skal vi også hjælpe hinanden med på virksomheden. Nogle gange kan vi bare ikke se det selv, fordi det er blevet for sent i processen.

Hvordan er kulturen i virksomheden? Tør vi italesætte, hvad vi observerer hos hinanden, er afgørende for, om vi kan hjælpe hinanden i tide med rettidigt omhu. Nok har vi et fælles ansvar, men vi har også ansvar for os selv - og måske en familie, som vi også har ansvar for. 

Vi skal derfor blive bedre til at skabe balance også i det indre regnskab. Alt starter hos os selv. Få en øjenåbner - kontakt mig her

 

Har du styr på dine TRIGGERtanker?

Triggertanker er positive, når de fører til handling. Det er sundhedstegn, når "Djævelens Advokat" råber "vagt i gevær" - at du undersøger nærmere med sund mistænksomhed. Men når triggertankerne med hvad-nu-hvis kun fører til unødige bekymringer og grublerier med fastlåshed og tristhed, skal du vide, at metakognitive værktøjer lærer dig at håndtere disse tanker. Det er TIDEN, som du bruger på at tænke, som er afgørende - og ikke selve tankerne. Tanker er kun tanker - og tanker kommer og gårMed kun få sessioner genvinder du hurtigt balancen og kan rette dit fokus for dét, som du brænder for.

 

Stress er ikke en sygdom, men en tilstand - og desværre stadigvæk tabu

Vores stenalderhjerne er bygget til stress af hensyn til overlevelse. Stress er derfor en sædvanlig tilstand som opstår, når kroppen forbereder sig til at præstere sit maksimum. Eksempelvis når sabeltigeren lurer derude på savannen, er det vigtigt at holde vejret og fryse til is eller gøre sig klar til at kæmpe kampen. Når faren er overstået, falder kroppen igen til ro. Det er således ikke mængden af stress men længden af stress i kroppen. Savannen optræder i nutidens trend i mange forklædninger. Eksempelvis ved forandringer af opgaver, systemer, organisationsændringer m.v. Hvad sker der med mig? Sabeltigeren lurer; Er jeg klog nok, dygtig nok eller bliver jeg mon fyret?

  • Akut stress stimulerer og motiverer - omtales også som positiv stress. Akut stress ER kortvarig (højest 2 uger)
  • Negativ stress er en overbelastning af kroppen gennem tid - fører til sygdom og i værste fald død. Negativ stress SKAL behandles

 

Har din virksomhed en stresspolitik - og virker den?Bente Nørgaard, økonomi- og Positiv Psykologi Vejleder

Kend forskel på effektivitet, travlhed og stress og kald det, hvad det er. Vi kan tale stress OP, piske en stemning OP i en tænkt virkelighed - faktisk kan én kollega gå forrest på savannen og smitte negativt som en sabeltiger, der konstant lurer. Jo mere stress og stresssignaler bliver italesat, jo bedre kan stemning "hives NED" til virkeligheden. Stress er en ubalance mellem krav og ressourcer. Negativ og dårlig stemning skader kulturen - og her er det vigtigt at få luftet ud - ligesom dårlig lugt. Stresshormoner "hænger i luften" ligesom tågedis i naturen. Det kan være helt befriende at få åbnet vinduerne og mærke kulden, så vi nærmest fryser - og får tankerne hen på at få varmen igen - som noget andet at tale om. Det er handlingen, som skaber forandringen.

 

Stress opstår individuelt og behandles i fællesskab - tag ansvar!

Mange virksomheder har svært ved at håndtere stress og bruger mere tid på at finde årsagen til stress. Er det jobmæssigt eller privat, synes det væsentlige at være, men så enkelt er det ikke. Stress handler om ubalance i flere livsområder på én gang, så der ikke er ro nogle steder - mest en følelse af pres overalt, så der til sidst ikke er noget frirum 

  • Hvem holder øje?
  • Hvem tager action?
  • Hvordan ageres under sygefraværet?
  • Hvordan bydes medarbejderen velkommen efter sygefraværet?
  • Hvad er strategien herefter for alle medarbejderne?

Stress opstår individuelt men behandles i fællesskab med handlinger, som skaber forandring.

Det handler i høj grad om værdier fremfor penge. Den sociale kapital (tillid-retfærdighed-samarbejdsevne) spiller en større rolle end tidligere - og specielt når der skal fastholdes og tiltrækkes attraktive medarbejdere. Arbejdsglæde smitter ligesom tristhed gør. Vi værner om kulturen ved netop at tage ansvar.

 

Få hjælp til den svære samtale - vær på forkant!

Det er sikkert, at sygefravær indgår på bundlinjen med røde tal. Men hvad nu hvis vi finder pengene til stressforebyggelse ved at reducere sygefraværet? Lad os tage en snak om afdækning af virksomhedens risici. Risici forsvinder ikke - de skal afdækkes og minimeres økonomisk. Selvom du tegner en brandforsikring, kan bygningen jo alligevel brænde. Se forebyggelse som en forsikring. Det skaber god kultur, bliver billigere, højner effektivitet og produktivitet - og fastholder dine gode medarbejdere.

Ring Bente Nørgaard; M: 4095 1369